Zgaga w kilku pytaniach
Zgaga może być równie nieprzyjemna, co powszechna, i czasami może zepsuć Ci dzieÅ„. Co jÄ… powoduje? Jak można jej uniknąć? Jakie sÄ… sposoby leczenia?...
Zgaga, czyli pieczenie w nadbrzuszu, okreÅ›lane jest przez uczucie kwaÅ›noÅ›ci lub kwasowoÅ›ci zlokalizowane na poziomie żoÅ‚Ä…dka. CzÄ™sto wystÄ™puje po posiÅ‚kach lub w pozycji leżącej. Może również wystÄ…pić po spożyciu niektórych kwaÅ›nych lub tÅ‚ustych pokarmów. Charakteryzuje siÄ™ narastajÄ…cym uczuciem pieczenia, które zaczyna siÄ™ w żoÅ‚Ä…dku. Towarzyszy jej uczucie refluksu kwasu do przeÅ‚yku, który czasami może dotrzeć do gardÅ‚a, a nawet do jamy ustnej, pozostawiajÄ…c uczucie kwaÅ›nego pieczenia.
Co to jest choroba refluksowa przełyku lub GERD?
Choroba refluksowa przeÅ‚yku (gastroesophageal reflux disease-GERD) należy do najczÄ™stszych chorób przewlekÅ‚ych – rozpoznaje siÄ™ jÄ… u 20 proc. populacji. Dochodzi do niej, gdy część treÅ›ci żoÅ‚Ä…dka przedostaje siÄ™ do przeÅ‚yku. Wydzieliny żoÅ‚Ä…dka sÄ… bardzo kwaÅ›ne i mogÄ… powodować uszkodzenia bÅ‚ony Å›luzowej przeÅ‚yku.
Co to jest przepuklina rozworu przełykowego?
Normalnie, żoÅ‚Ä…dek znajduje siÄ™ poniżej przepony, mięśnia oddechowego, który oddziela jamÄ™ brzusznÄ… od klatki piersiowej. MiÄ™sieÅ„ ten jest przebijany, aby umożliwić przejÅ›cie przez przeÅ‚yk, który Å‚Ä…czy jamÄ™ ustnÄ… z żoÅ‚Ä…dkiem. Czasami jednak otwór ten poszerza siÄ™, pozwalajÄ…c górnej części żoÅ‚Ä…dka unieść siÄ™ do poziomu klatki piersiowej: jest to przepuklina rozworu przeÅ‚ykowego.
Co powoduje zgagÄ™?
Zgaga może być spowodowana wieloma czynnikami:
- Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak na przykÅ‚ad aspiryna, hamujÄ… cyklooksygenazÄ™. Enzym ten kontroluje wydzielanie Å›luzu i wodorowÄ™glanów, gÅ‚ównych czynników ochronnych żoÅ‚Ä…dka;
- Zgaga może być również objawem zaburzeÅ„ motoryki przewodu pokarmowego lub konsekwencjÄ… choroby refluksowej przeÅ‚yku (GERD).
Jakie czynniki przyczyniajÄ… siÄ™ do powstawania zgagi?
Niektóre pokarmy mogÄ… powodować zgagÄ™, np. tÅ‚uste potrawy, owoce cytrusowe, napoje bezalkoholowe, surowe warzywa, kawa, owoce i pikantne potrawy.
Zaleca siÄ™ również unikanie spożywania dużych posiÅ‚ków oraz kÅ‚adzenia siÄ™ do Å‚óżka zaraz po posiÅ‚ku. Wreszcie, należy unikać tytoniu i alkoholu, które stymulujÄ… kwaÅ›ne wydzielanie żoÅ‚Ä…dka.
Kiedy należy skonsultować się z lekarzem?
Jeśli pieczenie jest tylko epizodyczne, nie jest konieczna konsultacja z lekarzem. Jeśli jednak wpływają one na jakość życia lub jeśli stają się zbyt częste (częściej niż dwa razy w tygodniu), należy zgłosić się do lekarza.
Jak leczy siÄ™ zgagÄ™?
W przypadku zgagi epizodycznej, do uÅ›mierzenia bólu wystarczÄ… zwykÅ‚e leki zobojÄ™tniajÄ…ce. JeÅ›li dolegliwoÅ›ci nie ustÄ™pujÄ…, lekarz może rozważyć zastosowanie leków przeciwskurczowych, takich jak inhibitory pompy protonowej, które blokujÄ… wydzieliny żoÅ‚Ä…dkowe powodujÄ…ce zgagÄ™.
Co powinienem jeść, gdy mam zgagę?
Poza pewnymi kategoriami pokarmów, które mogÄ… nasilać dolegliwoÅ›ci: alkohol, tÅ‚uste potrawy, kwasy, napoje gazowane, surowe warzywa, nie ma ogólnej zasady, której należy przestrzegać, poza rozdzielaniem posiÅ‚ków. Ponieważ każdy czÅ‚owiek jest inny, najlepiej jest preferować pokarmy, które nie powodujÄ… dolegliwoÅ›ci, a pozostaÅ‚e wykluczyć w sposób empiryczny. Najczęściej można wybrać chude miÄ™so, ryby, jaja, ale także pÅ‚atki Å›niadaniowe i żywność o wysokiej zawartoÅ›ci bÅ‚onnika.
Czy zgaga jest niebezpieczna?
Zgaga, choć dokuczliwa i nieprzyjemna, nie jest niebezpieczna dla zdrowia. Jeśli jednak stają się one zbyt częste, należy zgłosić się do lekarza po erecetę oraz aby wykluczyć inne schorzenia, takie jak choroba refluksowa przełyku lub wrzody.